30 jaar expert

Het IVP is in 1985 opgericht om psychotrauma op de maatschappelijke agenda te zetten.
Bij de start ging het om onderzoek naar de impact op getroffenen van gijzelingen en overvallen. Door de jaren heen werd het dienstenpakket uitgebreid met trainingen, crisisopvang en traumatherapie.
IVP is nauw betrokken geweest bij de (na)zorg bij alle nationale rampen, zoals de Bijlmerramp (1992), de vuurwerkramp in Enschede (2000), de cafébrand in Volendam (2001) en meer recent  de ramp met MH17 (2014).

In 1996 werd IVP overgenomen door Schouten & Nelissen waardoor het accent meer kwam te liggen op trainingen. In 2007 werd IVP onderdeel van Arq Psychotrauma Expert groep en werden crisisopvang en traumazorg uitgebreid. In 2011 gingen de onderzoeksactiviteiten van IVP over naar Stichting Impact, ook een onderdeel van Arq. Waar Impact zich richt op onderzoek en beleid, doorgaans in het publieke domein, richt IVP zich op praktische uitvoering voor, tijdens en na schokkende gebeurtenissen als partner van profit en non-profit organisaties. De intensieve samenwerking met Impact, overige Arq partners en de gelieerde universiteiten, voorziet IVP van kennis over actuele wetenschappelijke inzichten, innovatieve ontwikkelingen en de laatste richtlijnen en beleidsvorming.